Lichaamsveranderingen vrouw

1. Pijnlijke borsten

Een van de eerste verschijnselen van zwangerschap, behalve de misselijkheid is het pijnlijke, gespannen, strakke, zware en opgezette gevoel in de borsten dat ontstaat door de sterke toename van zwangerschapshormonen. Het is eigenlijk precies hetzelfde gevoel dat kan optreden in de twee weken voor elke menstruatie

 

2. Gewichtstoename

Gemiddeld kom je in de hele zwangerschap zo'n twaalf kilo aan. In de eerste drie maanden is deze gewichtstoename dikwijls niet meer dan anderhalve kilo of val je zelfs een paar kilo af in het geval van zwangerschapsbraken. Naarmate de zwangerschap vordert, komt er relatief steeds meer gewicht bij, in de laatste weken wel 400 gram tot een pond per week. Dit extra gewicht is een optelsom van het gewicht van de baby, het vruchtwater, placenta en vruchtvliezen, de hoeveelheid bloed van de moeder, borsten en baarmoeder. Daarnaast de opslag van vet en het vasthouden van vocht. 

.

 

5. De baarmoeder wordt groter

Gemiddelde groei baarmoeder tijdens zwangerschap

Wat is dan normaal? Even dit schema:

3. Grotere buik

Je buikomvang neemt tijdens je zwangerschap toe door de groei van je:

  • Baby 3300 gram
  • Baarmoeder 900 gram
  • Placenta 650 gram
  • vruchtwater 800 gram
  • Vet, verspreid over het lichaam 3500 gram.

Meer bloed om stoffen met de placenta uit te wisselen, het opslaan van vocht en een vergroting van de borsten en borstklieren zorgen voor nog eens een toename in gewicht van zo’n 4,5 kg.

 

4. Borsten worden groter en zwaarder

Meteen na de bevruchting worden je borsten groter. Ze voelen gespannen aan en kunnen dan ook best gevoelig zijn. Dat komt doordat de melkklieren worden geactiveerd. Ze zwellen op en gaan zich voorbereiden op hun belangrijke taak na de Bevaling: borstvoeding geven. Je hoeft er echt niet van op te kijken als je borsten tijdens je zwangerschap één of twee cupmaten groter worden.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb